aparate foto digitale

Distribuie

24 mai 2011

Tema lunii iunie

De la o vreme job-ul ma inspira la tot felul de proiecte personale (sa-mi rup degetele in chitara prafuita, sa ma apuc de marketing afiliat etc.). Azi nu ma las mai prejos si vin cu urmatoarea idee pentru un proiect personal.


De data asta vreau sa sa-mi torturez D90-ul si 18-55-ul timp de o luna de zile incercand sa scot cat mai multe portrete. Inspirat am fost, ce-i drept am avut ajutor, de ultimul castigator al premiului TED si azi de titlul unui blog "Viata prin 50mm". Ce legatura intre 50mm si portret? Hai sa detaliez putin.



Inainte sa incep, trebuie sa stim ce inseamna distanta focala:
- Distanta focala a unui sistem optic este o masura a puterii de convergenta sau divergenta a luminii de către acel sistem (v-am dat pe spate :), wikipedia ruleaza). Bun, hai sa dam o definitie mai simpla. Distanta focala reprezinta distanta pe care trebuie sa o parcurga lumina de la lentina unui obiectiv pana in punctul de focalizare de pe senzorul optic. 
Cu cat distanta este mai mica, cu atat vor putea fi redate mai bine imagini la distanta, iar cu cat distanta este mai mare, cu atat vor putea fi redate mai bine imagini aflate foarte aproape.


In ceea ce priveste aparatele foto, distanta focala este exprimata in mm: 18mm, 18-55mm, 50mm, 55-200mm etc. Astfel obiectivele se pot impartii in doua categorii in functie de tipul de distanta focala:
1 - Obiective cu distanta focala fixa (30mm, 35mm, 50mm): fara parti in miscare, deci fara zoom. Oferta o calitate superioara a fotograiei, foarte bune pentru portrete si/sau peisaje.
2 - Obiective cu  distanta focala variabila (18-55m, 55-200mm, 18-150mm): au mai multe grupuri de lentile si parti in miscare. Pe scurt pot face zoom, sunt versatile si elimina nevoia de a schimba des obiectivele intre ele. Au un minus totusi la calitatea imaginii si distorisiuni.


Acum putem intelege de ce atunci cana am citit 50mm m-am gandit instant la portrete. Aceasta este distanta optima la care un obiectiv reda o perspectiva a subiectului foarte apropiata cu cea redata de ochiul uman, astfel putand obtine imagini cu un aspect foarte natural.


Eu voi merge, totusi, putin mai departe si voi incerca sa profit de obiectivul 18-55mm din dotare pentru a realiza portrete la o distanta focala de 18 sau 35mm. De ce? Un portret realizat la astfel de distante focale presupune apropierea foarte mult de subiect, fiind nevoit sa primesti acordul acelei persoane pentru a-i capta expresia pe senzor. Acest lucru imi permite surprinderea unui cadru aproape intim al acelei persoane, o expresie la care in mod normal nu poti avea acces: un zambet, un tipat, o fata jucausa sau o expresie infricosatoare, esenta acelei persoane care in mod normal se pierde in agitatia cotidiana.


Acestea fiind spuse, sa ne apucam de treaba. Daca va place tema, va invit si pe voi sa luati parte la acest exercitiu si va astept pe data de 24 Iunie cu fotografiile voastre (fie link catre galeria voastra, fie pe mail: valentin.decu [at] gmail.com).


Va doresc inspiratie si lumina buna!


P.S.: Hai sa pun si o regula: portretele sa fie efectuate cu ajutorul unor obiective de maxim 55mm, restul nu conteaza, lasati imaginatia sa zburde :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu